
Organizarea unui botez necesita multe pregatiri si multa pricepere, multa rabdare si, uneori, resurse pecuniare pe masura. Insa fiecare din investitiile specifice botezului ne aduc cu un pas mai aproape de realizarea acestuia, drept pentru care de cele mai multe ori niciun efort nu pare sa fie prea mare comparativ cu rezultatul final. Astfel, pe langa trusouri botez, costume dichisite si rochite botez, una dintre preocuparile parintilor in preajma botezului o reprezinta celebra deja lumanare de botez. Desi in aparenta un subiect simplu, de fapt acesta este destul de controversat, in special din cauza multitudinii de tradtii si idei impamantenite de-a lungul timpului.
Lumanarea de botez are si ea o semnificatie, asa cum fiecare element al botezului o are. Discutam la un moment dat despre panza de mir si despre semnificatiile multiple pe care o simpla bucata de tesatura le poate avea si iata ca discutam acum despre un obiect la fel de incarcat de credinte, si anume lumanarea de botez. Desi am putea crede ca o lumanare de botez este doar un obiect format din fitil si ceara, in realitate semnificatia sa merge mai departe de elementele fizice, si mai aproape de spiritualitate.
Contrar aparentelor, o lumanare de botez devine mai mult decat un obiect de cult. Lumea moderna i-a impus modernizarea in vreme ce traditiile crestine i-au pastrat valoarea. Modernizarea face referire la modul de prezentare, lumanarea de botez putand fi ornata dupa bunul plac, in orice culoare si chiar in functie de un eventual botez tematic. Decoratiunile de pe o astfel de lumanare de botez sunt o metoda eficienta de a infrumuseta un obiect folosit intr-un ritual atat de minunat, conferindu-le in acelasi timp si un rol decorativ, dincolo de cel impus de ritualul biblic.
La ce foloseste de fapt lumanarea de botez?
V-ati intrebat vreodata ce rol are de fapt lumanarea de botez? Ce semnifica? Ce facem cu ea dupa botezul propriu-zis? Ca si in viata de zi cu zi, flacara lumanarii de botez semnifica lumina biblica, lumina sfanta. De asemenea, flacara lumanarii de botez semnifica si continuitatea vietii si a credintei in Dumnezeu, in anumite zone. Fireste, asa cum am mai spus, exista diferite credinte si traditii, insa dincolo de toate, se pare ca ideea vietii si a continuitatii pare sa fie trunchiul comun al explicatiei arderii lumanarii in ziua botezului.
Una dintre credintele populare este aceea ca arderea lumanarii in ziua botezului reprezinta de fapt lumina necesara unui drum drept in viata, si lung deopotriva, insa semnificatia desigur face referire la drumul spiritual al micutului. O alta traditie spune ca ceara folosita ar trebui sa fie pura, alba, semnificand de fapt viata fara pacate a copilului, in care spera deopotriva atat parintii, cat si nasii bebelusului.
Cum decoram lumanarea de botez?
Florile raman ideea principala de decorare, asa cum era de asteptat. Ca si in cazul tainei cununiei, florile semnifica de fapt frumusetea si puritatea, dar si viata, prin prisma elementelor naturii. Totusi, pentru ca unele flori nu pot fi gasite in orice perioada a anului, decorarea lumanarii de botez se poate realiza si cu flori artificiale, din material plastic sau din hartie.
Desi in trecut se foloseau anumite flori, astazi nu mai exista nicio conditionare in acest sens. Nici macar culorile nu mai reprezinta un impediment astazi, in ciuda faptului ca traditia spune ca florile cu care se decoreaza lumanarea de botez trebuie sa fie albe, sau cel putin in culori deschise (majoritar inclinand spre floarea-miresei sau crini). Din acest punct de vedere, astazi sunt acceptate de catre Biserica lumanarile colorate si chiar putem spune ca acestea sunt realizate intr-adevar cu mult bun gust si delicatete, fara a-si pierde deloc din inocenta specifica minunatei perioade a copilariei timpurii.
Deoarece pomeneam mai devreme despre botez tematic, vom constata ca si in ceea ce priveste oferta de lumanari de botez vom regasi aceste teme. Practic este necesar un anumit element, fie ca vorbim despre fundite botez sau papioane botez, cu care sa fie decorata lumanarea si care sa ne aduca aminte de tema propusa. Materialul cu care este invelita lumanarea poate contribui si el la asortarea acestuia cu un eventual costum botez baieti ales de catre parinti, sau chiar cu rochita de botez aleasa cu drag de viitoarea nasica.
De asemenea, lumanarea de botez poate fi personalizata cu numele bebelusului, cu data nasterii sale sau cu data botezului, ramanand in acest fel o amintire vie pentru parinti si, in acelasi timp, un obiect decorativ cu adevarat nepretiut.
Ce facem cu lumanarea dupa botez?
In anumite zone ale tarii, lumanarea este predata preotului care a oficiat slujba sfanta. In unele cazuri lumanarea este injumatatita, urmand ca una dintre parti sa ramana in posesia parintilor. Acestia aprind lumanarea de botez atunci cand indreapta rugaciuni pentru copil sau o folosesc strict ca o decoratiune de efect, care le aminteste in acelasi timp de minunata zi a botezului.
Indiferent cum ornam lumanarea pentru botez, fie ca alegem ca tema fluturasii, florile, albinutele sau buburuzele, si indiferent ce facem cu ea ulterior botezului, important este sa ii intelegem necesitatea si importanta. Vorbim despre un element necesar in cadrul unei slujbe religioase cu impact major asupra vietii micutului crestin, deoarece el practic, in acea zi, alege sa devina una cu Dumnezeu, prin marturisirea credintei de catre nasii lui de botez.
Pentru noi aceasta nu reprezinta putin lucru, si tocmai de aceea am ales sa discutam si despre lumanarea de botez, ca facand parte dintr-un necesar pentru biserica special pentru ziua botezului. Pentru ca botezul reprezinta mai mult decat o simpla baita a micutului prunc, si mai mult decat costume si rochite de botez, este necesar sa avem in vedere toate componentele care concura pentru realizarea unei slujbe frumoase, sau chiar mai mult decat atat, memorabile. De ce? Pentru ca momentul in sine este important atat pentru micul crestin, cat si pentru parinti si nasii de botez deopotriva.