Rolul parintilor la botez – mai mult decat un costum botez sau rochita botez?

DSC_0683

Ziua in care este botezat un micut este deosebit de importanta atat pentru el (desi la acel moment poate nu constientizeaza acest lucru), cat si pentru participantii la eveniment: parinti, nasi si deopotriva invitati. In mod direct, parintii si nasii poarta raspunderea cea mai mare, deoarece dincolo de a cumpara o rochita botez sau un costum botez baiat, ei trebuie sa se ocupe de absolut toate aspectele ce guverneaza acea zi. Daca despre nasi am discutat deja, clarificandu-le rolul de parinti spirituali si modelatori de caractere, va propunem in cele ce urmeaza sa discutam despre rolul parintilor in ziua botezului, dincolo de cel de tutori ai copilului.

Dincolo de teorie, practic ziua botezului este marcata de multa stralucire si eleganta. Fiind de fapt o modalitate perfecta pentru a face cunostinta tuturor cu micutul crestin, pentru aceasta va fi necesar ca parintii sa aiba in vedere achizitionarea unui set elegant pentru botez, fie ca vorbim despre un set botez fetita sau de un costum botez baiat. Eleganta zilei nu se rasfrange doar asupra parintilor, nasilor si a invitatilor. Fiind de fapt dedicarea copilului credintei crestine, se impune un oarecare cod vestimentar chiar si in cazul micutului.

Fireste insa, eleganta se opreste acolo unde incepe zona de confort, in sensul ca atunci cand vorbim despre un costum de botez, acesta trebuie sa ofere copiilor posibilitatea de a se simti cat mai bine cu putinta, lipsindu-l pe acesta de disconfort de orice natura (frig, caldura excesiva, hainute botez prea stranse, lipsite de mobilitate, etc.). O rochita botez sau un costum botez baiat va trebui sa raspunda tuturor acestor exigente, deoarece in definitiv, empatizand cu micutii, nici noi nu ne-am simti prea confortabil pe parcursul intregii zile, de la biserica si pana seara tarziu la petrecerea de botez, in haine care nu ne ofera confortul dorit.

Dincolo de achizitionarea de hainute botez, parintii au un rol organizatoric foarte important. Practic, in cazul botezului, acestia trebuie sa se ocupe de absolut toate detaliile ce tin de buna desfasurarea a evenimentului. Daca in cazul nuntilor putem vorbi despre implicarea mult mai masiva a nasilor, prin achizitionarea a diverse produse necesare sau prezenta constanta, in cazul botezului, nasii au o implicare mai redusa, fiind necesara doar achizitionarea unui trusou botez sau a necesarului pentru biserica. De aceea, parintii duc in spate tot greul, deoarece ei vor fi cei care vor stabili inca de la inceput detaliile evenimentului, urmand ca in acelasi timp sa si supravegheze indeaproape buna desfasurare a acestuia.

Privind din exterior, ar parea ca parintii au indatoriri mult mai reduse decat nasii. In realitate insa, a avea grija de fiecare aspect al zilei in parte, incepand de la primele ore ale diminetii si pana seara tarziu, chiar poate fi extenuant. Iar acest lucru inseamna de fapt doar partea „vizibila” a problemei. In spatele a ceea ce se vede in final de fapt, a majestoasei petreceri, se afla de fapt cautari indelungi in ceea ce priveste preotul potrivit, biserica potrivita pentru botez, corul, gasirea nasilor, gasirea hainelor de botez, stabilirea invitatiilor, oferirea invitatiilor, gasirea unui restaurant potrivit, stabilirea meniului, totul pentru ca ziua botezului sa fie una cu adevarat memorabila. Ca o traditie in ceea ce priveste botezul, parintii trebuie sa aduca cu ei la biserica in acea zi paine si vin, ca simbol al sfintei impartasanii, al comuniunii cu Dumnezeu a micutului. Parintii joaca un rol important si a doua zi, in cadrul baitei de dupa botez, acesta fiind un alt moment de o mare insemnatate, iar in anumite situatii la botez se taie si „motul” copilului, un alt moment important si distractiv, ce cade in sarcina printilor.

Un aspect important de retinut este acela ca botezul poate fi facut in aproape orice perioada a anului, lucru care da o mana de ajutor parintilor, in sensul ca acestia nu vor trebui sa astepte prea mult timp pentru aceasta si nici nu vor trebui sa devanseze toate rezervarile, in functie de biserica, asa cum se intampla in cazul cununiilor. Desi minor in aparenta, chiar si acest lucru este de ajutor, scutind parintii de realizarea unor calcule dificile, care implica stabilirea aceleiasi date atat pentru botezul in biserica, cat si pentru ospatul de dupa.

Din pacate organizarea unui botez de la inceput si pana la sfarsit poate fi cu adevarat istovitoare, mai ales daca avem in vedere faptul ca proaspata mamica, sau mai bine spus ambii parinti sunt marcati de nopti lungi, private de somn si odihna. Nu este nicidecum usor sa ai un copil mic (sau mai multi chiar!) si sa te ocupi de toate aspectele organizarii unei petreceri si a unui eveniment de o asa amploare precum botezul unui pui de om. De aceea consideram ca orice mana de ajutor, oricat de mica, este cu adevarat binevenita. Pentru ca lucrurile sa se desfasoare intocmai planurilor stabilite, la noi veti gasi hainute botez intr-o mare varietate de modele, si vorbim aici atat rochite botez cat si costume botez pentru baieti. De asemenea, putem oferi si varianta de botez tematic, ce include costume botez, ce respecta anumite teme, in functie de alegerea oricarui parinte, dar si necesarul pentru biserica, facand referire aici la seturi complete ce includ prosoapele pentru bebe si preot si hainutele necesare ulterior scoaterii bebelusului din cadelnita, in urma realizarii ritualului de imbaiere.

Botezul ramane cea mai importanta zi a vietii micutului crestin, dincolo de rochite botez sau costume botez. Desi traditional se presupune ca ziua casatoriei este semnificativa pentru o persoana, sau chiar nasterea copiilor, in realitate botezul reprezinta legamantul cu Dumnezeu, acceptarea acestuia ca fiind entitatea care a iubit atat de mult lumea, incat si-a jertfit propriu fiu pe cruce, pentru ca noi sa avem viata. O astfel de zi in care parintii si copilul deopotriva se alatura credintei crestine, nu poate fi marcata decat prin curatenie, iar curatenia implica atat costume sau rochite de botez, cat si curatenie din punct de vedere spiritual.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*Prin completarea acestui formular am citit și sunt de acord cu Politica de Confidentialitate.
0

Your Cart

MENIU